Do in en Yoga

WAT ZIJN DO IN & YOGA?

Do-in betekent; Het rekken en strekken van ledematen en drukpunt massage toepassen om blokkades op te heffen en de Ki te laten doorstromen. Ki is Japans en wordt in China Qi -of Chi genoemd -en in India, Prana en betekent zoveel als levensenergie. Do-in vindt zijn oorsprong in het oude Oosten, waar vanuit het Taoïsme en de TCM (traditionele Chinese medicine) is ontstaan -en vanuit daar de bewegingsleer Tao yin. Vanuit deze stroming is in China Qigong ontstaan en in Japan Do-in, welke werd toegepast in combinatie met een Shiatsu behandeling (drukpunt of accupunt massage).

Do-in helpt je met een goede doorstroming van Ki;  jouw energie -of brandstof die van nature hebt (van je ouders gekregen), maar ook energie die je uit voeding en in -en ontspanning haalt, bijvoorbeeld door een goede ademhaling en mindful te leven. Onze Ki stroomt door niet zichtbare banen, meridianen genoemd -door jouw hele lichaam en geeft zo energie door aan alle cellen, weefsels en organen, maar ook aan ons denken, voelen en weten.

Bij Do-in is de samenwerking van jouw denken, voelen en intuïtief weten heel belangrijk. Je denken is dat plekje tussen wenkbrauwen in jouw hoofd, jouw voelen doe je met je hart en intuïtief weten zit in jouw buik, net onder je navel . In Japans noemen ze dat laatste plekje je Hara. Daar voel je spanning (functionele buikpijn), maar ook als je verliefd bent (vlinders in je buik) of als je schikt (voorgevoel, aan je water voelen). Je Hara zit in het midden van je lichaam en is dus ook heel belangrijk voor evenwicht en vanuit je Hara word ook jouw Ki rond verdeeld door -en in jou. Mijn lerares zei vaak dat je aandacht de meeste tijd bij je Hara mag zijn, omdat je dan makkelijk bij jezelf kunt blijven, beter kunt voelen wat jij wil en nodig hebt en je makkelijker in balans blijft.

Je kunt het vergelijken met je bloedsomloop, waarbij je hart zorgt voor het rondpompen van bloed door de aderen zodat al je cellen, weefsels en organen worden voorzien van zuurstof en voeding in jouw bloed.

Do In heeft lijkt ook wel wat op Yoga en ze hebben elkaar dan ook ergens in het verleden ontmoet. Net als Yoga wordt bij het beoefenen van Do In er veel strek -en rek oefeningen gedaan, alsmede meditatie, mindfulness en visualisatie oefeningen.

Yoga is al veel bekender in Nederland en vindt Yoga haar oorsprong in een ander deel van het oude Oosten, namelijk India. In de ‘oude’ taal van India, het Sanskriet betekent Yoga vrij vertaald ‘verbinden’ of ‘verenigen’. De verbinding van bijvoorbeeld lichaam en geest. De yoga oefeningen en strekkingen zijn een manier om dat te doen. Yoga is het makkelijkst te beschrijven als een levenswijze, waarbij we hier in Nederland vooral de bewegingsleer kennen. In deze bewegingsleer is het beoefenen van houdingen, strekkingen -en ademhaling een onderdeel. Eigenlijk heeft Yoga hetzelfde doel als Do in en helpt je om gezonder te zijn, in verbinding en balans te leven.