Wat ga je doen in de yogales?

wat ga je doen in de yogales?

Ben jij benieuwd hoe de Yogales ongeveer gaat?

 

KINDERYOGA (3 t/m 12 jaar)

De Kinderyoga lessen hebben als basis; Yoga, Mind -en Heartfulness, Do in (Chinese meridiaan strekking) en Qigong. Daarbij worden de seizoenen als leidraad gebruikt voor de lessenreeks (9 lessen per seizoen). Per les word er een ander thema belicht, maar de Yogales heeft altijd een zelfde opbouw. Zo blijft er altijd overzicht en is er een basis van regelmaat en rust. Maar is er genoeg ruimte voor beleving, ontdekken, spel en fantasie.

DE LES

We gaan samen zitten in een kring en beginnen met een ontspanning’s/aarding’s oefening. Zo kom je tot rust na een vaak drukke dag met allemaal dingen die je hebt gedaan, gedacht en gevoeld en begin je je Yogales relaxter. Ik vertel je wat het thema is van de Yogales en we hebben een kringgesprek over welke gedachtes erbij je opkomen passend bij dat thema. Soms doen we ook een kennismakingsoefening. Zeker als er weer nieuwe Yogi’s (dat zijn kinderen die ook Yoga doen) zijn bijgekomen.

Je gaat een mindfulness oefening (concentratie oefening) en een oog oefening doen. Allebei helpen je ze ontspannen, te concentreren en de oog oefening helpt je ook je oogspieren sterker te maken. Daarna ga je een warming up doen en je lichaam en spieren warm maken, zodat je klaar bent voor de Yoga houdingen (asana’s noemen ze dat in India en dat betekent, houding) die passen bij het thema. De Yoga houdingen bestaan uit zittende, staande en liggende houdingen, maar ook Mudra houdingen, dat zijn houdingen met je handen. ademhaling’s oefeningen en voor de allerkleinste ademhaling’s spelletjes. We gaan ook samenwerken door een Yoga houding doen met z’n tweeën of soms ook zelfs met z’n allen of een andere opdracht of oefening samen uit te voeren.

Na de Yoga houdingen geef je jezelf of een ander een massage. Dat helpt je ontspannen en zorgt voor een goede bloedsomloop. Dan is het alweer tijd voor de eindontspanning. Deze heet Savasana. Je mag dan op je mat komen liggen en als je wilt met een dekenetje en ik vertel dan een mooi ontspanningsverhaal of een verhaal waarbij ik je begeleid in een fantasie verhaal. Dat heet een visualisatie. We sluiten samen de les af in een kring, het afsluiting ritueel. Dan ruimen samen de matten op en dan mag je nog wat blijven drinken als je wilt.

Ook doen we weleens een creatieve opdracht, passend bij het thema (thema ritueel) of zeg of zing je af en toe een mantra. Dat is een liedje of tekst met een mooie boodschap. Of mag je een kaartje pakken met een affirmatie. Dat is een mooie zin of paar woorden met een positieve boodschap. Als je wat groter bent gaan we ook een keer een meditatie doen en leer je meer over de Yoga houdingen en bewegingen. Ben je nog peuter of kleuter, dan lezen we vaker een verhaaltje (mijn favoriet ik Kikker en zijn vriendjes!) spelen en zingen we ook meer.

 

TIENERYOGA (12 T/M 18 JAAR)

De tieneryoga lessen zijn in ontwikkeling en hebben als basis; Yoga, Mind -en Heartfulness, de 7 Chakra’s, Do in (Chinese meridiaan strekking) en Qigong … binnenkort meer …